poniedziałek, 7 lipca 2014

Bulion warzywny

Najprostszy i najczęściej stosowany przeze mnie bulion warzywny.


Składniki (na 1 litr bulionu):
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora (około 15 cm)
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Przygotowanie:
  1. Marchewki, pietruszki i seler obrać i porządnie umyć pod bieżącą wodą. Por bardzo dokładnie wypłukać pilnując, aby pomiędzy warstwami nie pozostały ziarenka piasku.
  2. Warzywa włożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody.
  3. Dodać przyprawy.
  4. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu 1 - 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie.
  5. Gotowy bulion przecedzić.

Sugestie/sposób podania:
  • Do bulionu można dodać 1 małą bądź 1/2 większej cebuli. W tym celu cebulę należy położyć na palniku kuchenki  lub nabić na widelec i trzymając ją nad palnikiem, opalić ogniem przez około 1 - 2 minuty. Dodać do garnka razem z resztą warzyw.
  • Dla zdrowotności jak i dla smaku, możemy dodać 1 - 2 ząbki czosnku.
  • Można także dorzucić kilka gałązek natki pietruszki i/lub 2 - 3 gałązki naci selera.
  • Smak bulionu można wzbogacić dodając do niego 2 kapelusiki suszonych grzybków.
  • Niewykorzystany bulion można zagotować i zamknąć na gorąco w słoikach. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.  Przechowywać do 2 tygodni.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Ale się rozkręciłaś!Fajnie piszesz,prosto,po ludzku i lekko.Miło się czyta.Pomyślności i Kocham Cię!!!!!

    OdpowiedzUsuń