piątek, 11 lipca 2014

Zupa botwinkowa

Dzisiaj zaserwowałam mojej Gromadce przepyszną zupę z botwinki. Przygotowuje się ją bardzo szybko zwłaszcza wtedy, gdy mamy już gotowy bulion. Jest to nasza ulubiona wersja botwinkowej i w mojej kuchni stanowi obowiązkową pozycję w sezonie na to warzywo.








Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 pęczki (około 1/2 kg) botwinki wraz z buraczkami (najlepsze byłyby takie wielkości jajka)
  • 2 litry bulionu warzywnego,  drobiowo - warzywnego lub rosołku z kurczaka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oraz opcjonalnie do podania: chleb, ugotowane młode ziemniaczki, jajko ugotowane na twardo, szczypiorek lub koperek, kosteczki białego sera

Przygotowanie:
  1. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Botwinkę również umyć. Łodyżki i liście bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekać. Buraczki obrać i pokroić w malutką kosteczkę. 
  3. Przygotowane warzywa przełożyć do bulionu, przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości.
  4. Dodać śmietanę wymieszaną z rozrobioną w wodzie mąką i uprzednio zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Ponownie zagotować, cały czas mieszając.
  5. Na koniec zupę zakwasić sokiem z cytryny.
  6. W razie potrzeby zupę można jeszcze doprawić.

Sugestie/sposób podania:
  • Zupa botwinkowa najlepiej smakuje podana ze świeżutkim chlebusiem maczanym w talerzu z zupą, albo - jeszcze lepiej - bezpośrednio do niego wkruszonym. (Nie jest to sposób jedzenia preferowany w towarzystwie, ale - jak dla mnie - najpyszniejszy, kojarzący się z wakacjami na wsi, z kochaną babcią serwującą talerz zupy 'z liściami' i do tego pajdę prawdziwego wiejskiego chleba...)
  • Zupę można również podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniaczkami. Można posypać ją drobniutko posiekanym szczypiorkiem i/lub koperkiem, lub - bardziej niekonwencjonalnie - kosteczkami białego sera.
  • Wybrednym polecam wersję bardzo minimalistyczną, bez jakichkolwiek dodatków.

SMACZNEGO!








2 komentarze: