Najłatwiejszy i stosunkowo najbardziej ekonomiczny (moim zdaniem!) bulion drobiowo - warzywny.
Składniki (na 1 litr bulionu):
Składniki (na 1 litr bulionu):
- 1 udko z kurczaka (w przypadku ograniczonych funduszy, wystarczy 1 większa porcja rosołowa)
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/4 selera
- 1/3 pora (około 15 cm)
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Przygotowanie:
- Mięso bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Marchewki, pietruszki i seler obrać i porządnie opłukać. Por również bardzo dokładnie wypłukać pilnując, aby pomiędzy warstwami nie pozostały ziarenka piasku.
- Warzywa razem z mięsem przełożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody.
- Dodać przyprawy.
- Przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu 1 - 1,5 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Gotowy bulion przecedzić.
Sugestie/sposób podania:
- Do bulionu można dodać 1 małą bądź 1/2 większej cebuli. W tym celu cebulę należy położyć na palniku kuchenki lub nabić na widelec i trzymając ją nad palnikiem, opalić ogniem przez około 1 - 2 minuty. Dodać do garnka razem z resztą warzyw.
- Dla zdrowotności jak i dla smaku, możemy dodać 1 - 2 ząbki czosnku.
- Można także dorzucić kilka gałązek natki pietruszki i/lub 2 - 3 gałązki naci selera.
- Smak bulionu można wzbogacić dodając do niego 2 kapelusiki suszonych grzybków.
- Niewykorzystany bulion można zagotować i zamknąć na gorąco w słoikach. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Przechowywać maksymalnie do 1 tygodnia.
SMACZNEGO!
Czy to aby nie Pociechy szepczą co lubią najbardziej ?A Mamusia tworzy i wychodzi Jej to genialnie!!!!
OdpowiedzUsuń