poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Bulion drobiowo - warzywny

Najłatwiejszy i stosunkowo najbardziej ekonomiczny (moim zdaniem!) bulion drobiowo - warzywny.


Składniki (na 1 litr bulionu):
  • 1 udko z kurczaka (w przypadku ograniczonych funduszy, wystarczy 1 większa porcja rosołowa)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora (około 15 cm)
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Przygotowanie:
  1. Mięso bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. 
  2. Marchewki, pietruszki i seler obrać i porządnie opłukać. Por również bardzo dokładnie wypłukać pilnując, aby pomiędzy warstwami nie pozostały ziarenka piasku.
  3. Warzywa razem z mięsem przełożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody.
  4. Dodać przyprawy.
  5. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu 1 - 1,5 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  6. Gotowy bulion przecedzić.

Sugestie/sposób podania:
  • Do bulionu można dodać 1 małą bądź 1/2 większej cebuli. W tym celu cebulę należy położyć na palniku kuchenki  lub nabić na widelec i trzymając ją nad palnikiem, opalić ogniem przez około 1 - 2 minuty. Dodać do garnka razem z resztą warzyw.
  • Dla zdrowotności jak i dla smaku, możemy dodać 1 - 2 ząbki czosnku. 
  • Można także dorzucić kilka gałązek natki pietruszki i/lub 2 - 3 gałązki naci selera.
  • Smak bulionu można wzbogacić dodając do niego 2 kapelusiki suszonych grzybków.
  • Niewykorzystany bulion można zagotować i zamknąć na gorąco w słoikach. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.  Przechowywać maksymalnie do 1 tygodnia.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Czy to aby nie Pociechy szepczą co lubią najbardziej ?A Mamusia tworzy i wychodzi Jej to genialnie!!!!

    OdpowiedzUsuń